Rodinné "rybízové" stříbro

Recept ještě po babičce
V naší rodině tradovaný a stále udržovaný, jen už s určitými obměnami, týkající se použitého ovoce.


Vynikající, letní křehký koláč s rybízovou závějí - jak zní původní název receptu.

Měl být rybízový. Jenže ptáci na naší zahradě byli rychlejší než já.
Nakonec ve sněhu skončil zbytek bílého a červeného rybízu, hrst borůvek a maliny. Lze však použít i černý rybíz.
Mám v plánu vyzkoušet ještě ostružiny. Ale s červeným rybízem je opravdu TOP.
Takže k receptu:


Rybízový koláč se sněhovou závějí
rozpis na velký plech

400 g hladké mouky
100 g cukru moučka
1/4 lžičky prášku do pečiva
1 vanilkový pudink
1 máslo (může být i Hera)
5 žloutků

z těchto ingrediencí (máslo si nechejte změknout) vypracujeme na vále těsto, které necháme aspoň půl hodiny v chladu odležet. Čekací dobu věnujeme sběru ovoce na koláč :o)

Po odležení těsto vyválíme na suchý plech.


Upečeme v předehřáté troubě na 180°C do růžova, cca 20 minut.

Během pečení si připravíme rybízový sníh:

5 bílků
300 g cukru krupice
300 g opraných a okapaných kuliček červeného rybízu



Bílky ušleháme téměř do tuha a pak po  troškách, za stálého šlehání přidáváme cukr. Až je sníh tuhý lehce vmícháme rybíz. Pak vše natřeme na předem upečený plát těsta a dáme ještě na cca 10 minut do trouby.



Po vychladnutí se můžete zakousnout. Přesto je koláč nejlepší tak druhý den.
Ovoce totiž pustí šťávu, která vpije do těsta a vše je krásně vláčné.

Dobru chuť :o)







Komentáře